Achtbaan aan emoties

Een tester kan tijdens het testwerk een hele reeks aan emoties ervaren. Of je nu test als key user, functioneel beheerder of als testconsultant actief bent, emoties horen er bij. Dat is niet anders bij het testen van SAP. Sterker nog: er zullen mensen zijn, die beweren dat juist het ERP pakket uit Waldorf in extreme mate emoties oproept. In deze tip over SAP testen nemen we drie veel voorkomende emoties onder de loep. En geven we je tips hoe er mee om te gaan. De oplossingen om met deze emoties om te gaan komen niet vanuit testtechnieken, Jira werkwijzen of procesafspraken. Het antwoord geven we aan de hand van een andere state of mind. Wel zo gepast.

Van twijfel naar geduld

Als je nog niet eerder met SAP te maken hebt gehad, kan de eerste kennismaking een verpletterende indruk achter laten. SAP is op sommige punten (onnodig) complex. Je dacht het testen helemaal in de vingers te hebben en ineens lijkt dat niet voldoende meer, dat zet je aan het twijfelen. Om SAP echt te doorgronden is een flink portie geduld een schone zaak. Z-tabellen, queues en een niet al te gebruiksvriendelijke interface vragen tijd om het systeem te doorgronden. Pas je gestructureerde testproces toe en je zult zien, dat na verloop van tijd de puzzelstukjes in elkaar vallen. En het heeft nog een mooi bijkomend voordeel ook. Als je SAP eenmaal hebt uitgevogeld, zijn andere grote ERP pakketten ineens veel makkelijker te testen.

Van frustratie naar focus

Als je SAP een beetje door hebt, gaat het dan altijd zoals je had gedacht? Uh, nee. Geen enkel systeem is 100% voorspelbaar. En SAP is, op zijn minst, geen uitzondering. Soms tovert ze bevindingen waar je bij staat (of zit in de meeste gevallen). Processen die door en door getest zijn, leveren toch weer een nieuwe onverwachte uitkomst op. Als SAP zelf de bevinding ook nog moet oplossen, kan het je eerder getoonde geduld op de proef worden gesteld. Ook een tester is maar een mens en dus trek je waarschijnlijk de haren uit je hoofd van frustratie. Focus is dan wat je kan helpen. Op het moment dat je er geen invloed meer op hebt, zijn anderen aan zet en ga jij verder met wat er nog getest moet worden. Ga niet op de stoel van de ontwikkelaar zitten door de oorzaak van de bevinding te gaan zoeken. Het is fijn dat SAP een debug-functie heeft, maar het zijn toch echt de ABAP develop-ers die daar goed mee uit de voeten kunnen. Dat is in ieder geval mijn ervaring.

Van eigenwijs naar open mind

Na de twijfel en de frustratie loert er nog een gevaar op de achtergrond. Als SAP-tester word je op basis van jouw ervaring niet zelden op nieuwe SAP-trajecten ingezet. Bedenk altijd, dat het ene SAP project de andere niet is. Zeker als er sprake is van maatwerk. Eigenlijk moet je elk nieuw project met een volledig open mind instappen. Roep niet op de eerste dag al ‘bij mijn vorige project deden ze dat ook’ maar vraag je suf. Je weet immers nog lang niet alles. Dat je tijdens het testen door je SAP-ervaring snel vaart kan maken, merkt je omgeving vanzelf. We weten uit ervaring, dat het lastig kan zijn om je kennis binnenboord te houden. Maar als je dat doet, levert het vooral jouzelf veel op. Een luisterend oor is immers altijd gewenst en je hoort meer als je luistert (laat die maar even landen).

De SAP-rollercoaster maakt je een betere tester. Ook zonder onze tips. Maar met de tips kan je wel veel meer van de rit genieten. PTWEE helpt SAP gebruikende bedrijven beter en slimmer te testen en hanteert daarbij een pragmatische aanpak.