Code Rood
Hoe zijn de testen tijdens de upgrade verlopen? Ik geloof wel goed... Ook in de SAP-wereld hoor je deze woorden, of die van een gelijke strekking, nog te vaak. Aannames zijn in ons vak uit den boze, maar we horen ze nog veel te vaak. Ook in deze periode waarin een flink aantal bedrijven aan de vooravond van een SAP S/4HANA migratie staan, zijn er organisaties die op cruciale punten de zaken niet op orde hebben.
In deze tips & tricks rubriek lichten we er drie uit. Signalen die erop kunnen wijzen dat jouw organisatie een verkeerd beeld heeft van waar ze staat met betrekking tot testen. Mocht je een of meer van de signalen herkennen en ben je betrokken bij de migratie, dan is er werk aan de winkel!
Testen automatiseren
Als in de voorbereiding van de migratie het automatiseren van de GUI testen als heilige graal wordt aanmerkt, moet je alert zijn. Automatisering ziet men dan meestal als een manier om kosten te besparen op het testen, of ter voorkoming van geklaag over testwerk. Ook als daar in het algemeen nog nauwelijks aandacht aan wordt besteed. Dat is alsof je een kind leert fietsen op een Kawasaki 1000 cc. Leg in zo’n geval uit, dat het belangrijk is eerst het testproces enigszins volwassen te maken en dat automatiseren van testen beter dichter bij de bron moet plaatsvinden. Begin met een product risicoanalyse. Dan weet je, als je in de toekomst tests wilt automatiseren, waar je de focus moet leggen.
Geen business eigenaar
ICT-projecten zonder een duidelijke eigenaar vanuit de business zijn haast niet meer denkbaar. Of haalbaar. ICT is een dusdanig onderdeel geworden van de primaire processen, dat een ontwerp of inrichting altijd input vanuit de uitvoerende instanties moet hebben. Sterker nog: in lijn met de agile werkwijze is het systeem het liefst eigendom van de business. Dat zegt wel wat. Als dit eigenaarschap niet belegd is of bij een rol is neergelegd die toch echt te ver van de business afstaat (functioneel beheer bijvoorbeeld), is de kans groot dat het systeem simpelweg niet gaat brengen wat de stakeholders ervan verwachten. Stel dan voor om de basisprocessen met een aantal ervaren gebruikers op een groot scherm te doorlopen. Dan kan je zomaar tot de conclusie komen, dat standaard SAP toch niet helemaal voldoet. Het is wel belangrijk, dit niet pas vlak voor de Go Live te doen.
Ontbreken dedicated testcapaciteit
Theorie rondom T-shaped profielen in agile teams gaat er van uit dat alle teamleden in principe alle voorkomende werkzaamheden moeten kunnen doen. Dit wordt te vaak aangegrepen om de analisten en ontwikkelaars alles te laten testen om zo geen dedicated tester in het team op te hoeven nemen. In veel andere gevallen zie je dat testen bij beheer is ondergebracht. Voor beide situaties geldt in het algemeen, dat testen nooit professioneel wordt opgepakt. Zeker bij een migratie naar SAP S/4HANA heb je échte testexpertise nodig. Dat standaard SAP in Waldorf door en door getest is, doet daar niks aan af.
Vanuit PTWEE zijn wij de laatsten die beweren dat het testvak zó complex is, dat het door bijna niemand te begrijpen is. Het neemt niet weg, dat voor een gestructureerd testproces dedicated aandacht én vakkennis nodig is. Dus voor het laatstgenoemde rode signaal zijn wij zeker een oplossing. Als jij een van bovenstaande symptomen binnen jouw eigen organisatie terugziet, denken we graag mee hoe we op pragmatische wijze code rood kunnen voorkomen!