Klaar voor HANA

Wij horen het steeds meer om ons heen, bedrijven met SAP die de technische overstap naar SAP HANA overwegen of zelfs al in gang hebben gezet. Al dan niet gevoed door geluiden over enorme performanceverbeteringen of ‘end of maintenance’ van het huidige ECC in de komende jaren. Een complexe stap waar een hoop overleg en denkwerk aan vooraf gaat. Kies je voor alleen een technische migratie of een volledig nieuwe SAP S/4HANA implementatie? Hoe pak je dit wat testen betreft slim aan en wanneer is zo’n technische migratie eigenlijk voldoende getest?

Een kleine verandering?

Overstappen naar SAP HANA lijkt een puur technische aangelegenheid, maar er gebeurt veel meer. Om te beginnen moet het SAP-systeem voorafgaand aan de migratie geüpgraded zijn naar de vereiste versie. Onder de motorkap gaat ook veel veranderen. Zo zal het maatwerk, de interfaces en de basisconfiguratie moeten worden aangepast. Bovendien gaat de hele databasestructuur op in een compleet nieuwe. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je tijdelijk te maken krijgt met een dubbele ontwikkelstraat, inclusief bijbehorende uitdagingen op het vlak van versiebeheer en transportmanagement. Bovendien is er voor de migratie een business downtijd van de systemen noodzakelijk.

Al met al een complex en risicovol project met complexe randvoorwaarden. Te weinig grip en controle en de migratie kan in chaos eindigen, met alle gevolgen van dien. Een gestructureerde testaanpak draagt bij aan het voorkomen van deze chaos en dekt risico’s op voorhand af.

Houd de regie in eigen hand!

Als IT-management kom je voor een belangrijke vraag te staan: hoe blijf je in control en hoe pak je dat aan? Voor een dergelijk traject geldt ‘the proof of the pudding is in the eating’. In een traject waar alles technisch wijzigt zou je idealiter ook alles uitgebreid willen testen. In feite zou je de hele pudding moeten opeten voordat je kunt zeggen dat deze goed smaakt. Omdat zowel de tijd als de resources voor testen beperkt is moeten slimme keuzes gemaakt worden. Een testaanpak op basis van (business) risico’s helpt om deze keuzes te maken. Alleen op deze manier draagt testen bij aan een gecontroleerde overstap naar HANA.

En met een kwalitatief hoogwaardige regressietestset neem je gelijk een voorsprong op toekomstige grote testinspanningen zoals de overstap naar S/4HANA of naar geautomatiseerd regressietesten van SAP.

Aanpak PTWEE

Het moge duidelijk zijn dat een complexe operatie, die veelal uit handen wordt gegeven, vraagt om een gestructureerde testaanpak vanuit een onafhankelijke partij. Binnen PTWEE is veel ervaring opgebouwd in het opzetten van een op risico’s gebaseerde regressietest set in complexe SAP-projecten.

Bij PTWEE hanteren we een testaanpak in een aantal stappen. Samengevat zien deze stappen er als volgt uit:

  • Product Risico Analyse
  • Bepalen van de testdekking en -strategie
  • Specificeren van testgevallen en opbouwen van een (herbruikbare) regressietestset
  • Uitvoeren van een op risico’s gebaseerde Gebruikers Acceptatietest
  • Opstellen vrijgave advies voor migratie van de productiesystemen
  • Productie Acceptatietest op het nieuwe productiesysteem
  • Vrijgave advies van de systemen

Na het doorlopen van deze stappen is een felicitatie op zijn plaats! Immers, het SAP landschap is gecontroleerd én gecontroleerd overgebracht naar SAP HANA!

Bonus!

Het volgen van de genoemde stappen levert nog een belangrijk extraatje op. Tijdens de testvoorbereiding bouw je aan een volledige, herbruikbare en onderhoudsvriendelijke regressietest set. Een SAP HANA migratie leent zich hier uitstekend voor. Ideaal als voorbereiding op de oversteek naar S/4HANA en/of geautomatiseerd regressietesten van SAP.

Een testaanpak zoals beschreven behoort tot de kernexpertise van de testconsultants van PTWEE. Wil je een keer sparren met onze experts over dit onderwerp? Laat het ons gerust weten. Voor een kop koffie en een goed gesprek maken we graag ruimte. Stuur een bericht naar info@ptwee.nl of bel Roel van Bremen op 073 711 45 20.